Kérdések és válaszok

Ha a párom bent lesz velem a szülésnél, érdemes dúlát is felkérnem?

Az apák többnyire érzelmileg bevonódnak a szülésbe, hiszen az általuk leginkább szeretett személyekről szól a szülés/születés. Így nem biztos, hogy meg tudják ítélni, hogy az adott pillanatban mi a legnagyobb segítség a kismamának.

A dúlák olyan tapasztalatokkal és tudással rendelkeznek a vajúdást és szülést tekintve, hogy mind az édesanyának, mind az édesapának nagy segítségére lehetnek. Sok apukát –főleg az első szülés esetén – váratlanul érhetnek a vajúdás egyes szakaszaiban történő változások, hiszen ekkor a nő megváltozott tudatállapotban van, ez sok esetben meglepő viselkedésváltozásokkal járhat, ami teljesen természetes, de mégis az édesapáknak nehezen kezelhető szituációt okozhat.  Ilyenkor a dúla az apát is támogatja, segít neki túllendülni a nehézségeken, és segíti őt bevonódni a kismama körüli feladatokba.

A dúlák otthonszüléseket kísérnek?

Léteznek otthonszülést kísérő dúlák, de Magyarországon a dúlák nagy része kórházi szüléseket kísér.

Minden kórházban lehet dúlával szülni?

Érdemes konzultálni erről az adott kórház szülészetén, vagy választott orvosunknál. Szerencsére egyre több kórházba beengedik az apa mellett a dúlát is. Vannak azonban olyan kórházak, ahol csak egy kísérőt engednek be a szülő nővel, és ekkor dönteni kell, hogy az apa, vagy a dúla legyen majd az anya mellett.